365˚ DIGITAL INDSIGT OG UDSYN
Årsrapport 2016
Hvornår på ugen skal vi sende breve ud, for at flest kunder læser dem? Hvilke aldersgrupper åbner dokumenterne først – og hvad betyder dokumentets titel for åbningsraten?
Den slags spørgsmål er vigtige at få besvaret, når en afsender skal have størst effekt af sin kommunikation via e-Boks. Med mere end 17 millioner logins om måneden opsamler e-Boks stor viden om brugernes adfærd, og den viden er nu til rådighed for afsendere via e-Boks Business Intelligence (BI).
Hvad kan e-Boks BI fortælle dig?
Her følger to eksempler på, hvordan e-Boks BI kan hjælpe virksomheder og organisationer til at få et mere indgående kendskab til deres brugere:
Hvad skal du vide om e-Boks BI?
- En ny løsning, der giver adgang til detaljerede data om brugeradfærd og interaktion på e-Boks-platformen.
- Tilbyder data segmenteret på eksempelvis brugeres alder, køn, brug af app eller pc m.m. Af hensyn til fortrolighed og sikkerhed gives der ikke oplysninger om enkeltbrugeres adfærd.
- Viser antal og frekvens på eksempelvis logins og andre handlinger, eksempelvis brug af dokumenter, formularer og signeringer.
- Leverer rapporter og analyser i simple formater, der let integreres med eksisterende it-systemer.
- Forbedrer kommunikationen til slutbrugerne, så flere reagerer på vigtige dokumenter, herunder får læst, signeret eller betalt.
- Leverer benchmark på afsenderens kommunikationsprofil i forhold til resten af branchen.
- Kræver ingen særlig opsætning. Data vises i Microsoft Power BI og kan tilgås fra både web og app.
- Har været tilgængelig for alle afsendere siden februar 2017 som et tilvalg mod betaling.
3. Rustet til nye EU-regler
I videoen forklarer Jacob Zwicki, Head of Security i e-Boks, hvad man som virksomhed skal være opmærksom på for at overholde de nye EU regler, og hvordan e-Boks håndterer de nye regler for at sikre tilstrækkelig sikkerhed også efter maj 2018. Og herunder kan du læse, hvilken konsekvens det kan få for virksomheder at have huller i sikkerheden.
EU vedtog i maj 2016 at stramme kravene til håndtering af personlige data med en forordning, der skal være implementeret i maj 2018. Det nye regelsæt erstatter alle nationale love på området, herunder den danske persondatalov fra 1995. Målet er at sikre bedre beskyttelse af personlige data og skabe ensartede regler for håndtering på tværs af landegrænserne.
Et centralt punkt for mange virksomheder er konsekvensen ved at distribuere personlige data i ikke-sikre kanaler. Efter maj 2018 vil det udløse en markant større økonomisk sanktion, hvis en virksomhed for eksempel sender en ansættelseskontrakt til en kommende medarbejder via en ikke-sikret e-mailtjeneste.
Høj bøderamme fra EU
Bøderammen for brud på loven ligger på helt op til fire procent af en virksomheds globale omsætning – dog med et loft på 20 millioner euro. Derfor kan det have kritiske konsekvenser for en organisation at overtræde reglerne.
“I den gamle persondatalov var konsekvenserne ved at overtræde reglerne relativt beskedne, så det er ikke alle virksomheder, der har taget reglerne lige alvorligt. Men alene på grund af de mulige bødestørrelser bliver det anderledes alvorligt nu,” siger Jacob Zwicki.
Flere og flere brancher tager løsninger til digital underskrift via e-Boks i brug. Det betyder ikke kun mere effektive interne arbejdsgange, men også bedre oplevelser i kundernes hverdag.
Tag med på besøg i to virksomheder, hvor brugerne nu møder muligheden for at underskrive dokumenter digitalt i stedet for på papir.
Jyske Bank
Jyske Bank var et af de første pengeinstitutter i Norden til at tilbyde digitale underskrifter til både privat- og erhvervskunder. Siden 2014 har privatkunderne kunnet klare underskrifter på eksempelvis låneaftaler hjemme fra deres egen pc. Cirka 1.500 gange om dagen signeres et dokument digitalt i Jyske Bank.
Elektroniske underskrifter har blandt andet været medvirkende til, at banken hurtigt har kunnet ekspedere meget store antal boligsager i de seneste år.
Se i videoen, hvordan ekspeditioner i Jyske Bank er blevet mere effektive.
Dansk almennyttigt Boligselskab (DAB)
Boligselskabet DAB administrerer og udlejer mere end 50.000 boliger i Danmark. Hvert år ekspederer DAB 6.000-7.000 nye lejekontrakter og sender flere hundredetusinde breve ud. Udsigten til sparet porto og lettere interne arbejdsgange har fået administrationsselskabet til at tage digitale underskrifter i brug.
Indtil nu har en ny lejesag typisk taget op til to uger at ekspedere, fordi leje-kontrakt og seks til syv bilag skal printes, pakkes og sendes ud, hvorefter lejeren skal signere og returnere. Herefter skal DAB sende en genpart tilbage til brugeren, og sagen skal scannes, journaliseres og arkiveres hos selskabet.
Se i videoen, hvordan DAB drager fordele af digitale underskrifter.
Sådan kommer du i gang med digitale underskrifter
Se her, hvad du skal overveje for at komme i gang med digitale underskrifter til eksempelvis kontrakter eller aftaledokumenter:
5. Hoved- og nøgletal
Hoved- og nøgletal for e-Boks A/S
Koncernen omsatte i 2016 for DKK 174,4 mio., svarende til en stigning på 3 % (2015: DKK 170,1 mio.). Koncernomsætningen er på niveau med budgettet. Væksten skyldes et fortsat stigende antal håndterede dokumenter: 368 mio. i 2016 mod 308 mio. i 2015. Væksten sker på trods af faldende dokumentpriser. e-Boks oplever fortsat tilgang af afsendere, kunders anvendelse af nye services, herunder signeringer. Desuden har e-Boks Norge vist fremgang.
Nettoomsætning
Resultat
Resultat før renter og afskrivninger (EBITDA) steg i 2016 med 118,2 % til DKK 14,4 mio. (2016: DKK 6,6 mio.). Resultat af primær drift (EBIT) i 2016 blev DKK 14,2 mio., hvilket er 7,6 mio. højere end året før (DKK 6,6 mio.). Resultatet er bedre end forventet, hvilket skyldes årets tilpasning af kapacitetsomkostninger og øgede produktionsomkostninger som følge af en opgraderet IT-platform. Resultatet anses for at være tilfredsstillende.